در وضعیت کریستال لیتیوم بروماید چیلر از وکیوم کردن چیلر خودداری کنید. بعداز اینکه دستورالعمل را به مو به مو انجام دادید بخار یا آبداغ یا آبگرم را به آهستگی وارد چیلر کنید (شیر کنترل را باز کنید یا چیلر را استارت کنید) اگر دمای ژنراتور را تحت کنترل داشته باشید بهتر است .بعد از اینکه با در نظر داشتن فشار خروجی پمپ سولوشن اگر فشار محلول بالا نیامد نشانه باز نشدن مسیر محلول است دوباره آب تزریق کنید و آنقدر تزریق آب را ادامه دهید تا حرکت محلول را در خروجی ژنراتور در لوله مربوطه به مبدل حس کنید در این وضعیت جهت تسریع در باز شدن مسیر محلول از یک شعله پیک استفاده کنید و مبدل را به خوبی گرم کنید (دقت کنید شعله را هرگز یکجا و ساکن نگیرید یعنی شعله را ملایم حرکت بدهید) توجه داشته باشید دمای چیلر در کلیه قسمتها می تواند تا۱۱۰ درجه بالا برود جای نگرانی نیست ولی بهتر است حدود ۱۰۰درجه گرم شود ممکن است در درجه ۹۰باز شود. البته با کسب تجربه از صداهای مخصوصی که در دستگاه ایجاد می شود میتوان پی برد که مسیر باز شده ولی نباید به این اکتفا کنید فشار خروجی محلول را داشته باشید. توجه:بسیار مراقب باشید دمای پمپ سولوشن نباید بالا برود و از پارچه و آب سرد حتما استفاده کنید و به دقت در کل زمان انجام عملیات مراقب دمای پمپ باشید.
ممکن است در حین انجام این پروژه بیشتر از ۱۰۰۰ لیتر آب به دستگاه تزریق شود بنابراین کار ممکن است خیلی زمانبر باشد. در این حالت به علت بالا رفتن حجم آب و محلول در دستگاه سرریز دایمی داریم. این جای نگرانی ندارد .فقط توجه داشته باشید مسیر خروجی محلول به مبدل باز شود و نشانه اصلی باز شدن مسیر که ممکن است توام با صدایی شبیه شکستن شیشه باشد اتفاق بیافتد و بعد از اینکه کلیه قسمتعای دستگاه یکنواخت گرم شد(ممکن است با ترمومتر دیجیتال اختلاف جزیی در قسمتهای مختلف باشد ولی در کل باید کلیه قسمتها داغ شود . این بدین معنی است که سیستم باز شده است و باید تقریبا یک ساعت در این حالت چیلر به کار خود ادامه بدهد. این یک وضعیت طبیعی است که وقتی عملیات آنتی کریستال انجام می دهیم حجم گازهای غیر قابل تقطیر بالا می رود. پس از اتمام کار انجام وکیوم الزامی می باشد.
اکنون کریستال نوع بد در دستگاه برطرف شده اما با حجم زیادی محلول رقیق روبرو هستید بهترین روش و کاملترین روش بالانس دستگاه تحت وکیوم است یعنی دستگاه را زیر بار میبریم. اینجا ماده مبرد که آب مقطر است بصورت اختلاط یا contaminationکانتامینیشن (آب مقطر آلوده به لیتیوم شده است)شده مقدار نصف آبی که تزریق کرده اید را از خروجی پمپ رفرجرنت تخلیه کنید. سپس ضمن اندازه گیری میزان غلظت آب مقطر آنرا در بشکه هایی که از قبل تهیه کرده اید ذخیره کنید. پس از تخلیه کامل آب از محلول از طریق خط رفرجرنت پمپ بوسیله هیدرومتر محلول را اندازه گیری کنید. باید توجه کنید که یا مطابق جدولی که توسط این شرکت ارایه می شود یا تجربی (هنگام بار کامل دستگاه)غلظت محلول در قسمت خروجی پمپ محلول باید ۵۴ الی ۵۶ درصد باشد.
این نوع کریستال در اثر سرد شدن بیش از اندازه آب برج خنک کننده و کم بودن بار چیلر در روزهای سرد اتفاق می افتد. همانطور که در توضیحات کریستال نوع اول گفته شد اولین و بهترین حالت حفظ خونسردی است چرا که تصمیم درست را فقط در وضعیت عادی می توان گرفت و استرس و نگرانی باعث بهم ریختن و بدتر شدن اوضاع می شود. همانطور که قبلا ذکر شد این نوع کرستال در اثر سرد شدن بیش از اندازه آب برج در قسمت ابزربر اتفاق می افتد و محلول ورودی به مبدل و نیز قبل از ورودی به پمپ سولوشن بصورت بلورهای یخ در آمده و در این وضعیت حوضینگ پمپ سولوشن خالی میشود و سیستم از کار می افتد روش رفع این نوع کریستال مثل نوع اول که تقدیم حضورتان شد کلیه سنسورها را (در صورت امکان خارج کنید . فلوسویچها را یکسره کنید پمپهای چیلر واتر و کولینگ واتر را خاموش کنید و اولین کار انتقال آب جمع شده در رفرجرنت تانک به ابزربر است .سپس پمپ سولوشن را استارت کنید در این حالت نیز یک فشار سنج روی خروجی سولوشن قرار می دهیم .روش تشخیص این نوع کریستال خالی بودن ابزربر و سرد شدن لوله وروودی به ابزربر می باشد. پس از تخلیه رفرجرنت تانک به ابزربر، سولوشن پمپ را روشن کنید و مراقب فشار محلول باشید در این حالت هم مثل حالت قبلی سیستم خنک کاری پمپ را با پارچه و آبسرد انجام دهید و با یک دستگاه پیک حرارتی یا شلنگ بخار مبدل را حرارت بدهید همزمان انرژی حرارتی را وارد دستگاه کنید تا همه قسمتها را یکنواخت داغ کنید. دقت کنید شعله را در یک قسمت متمرکز نکنید چونکه خطرناک است. پس از اینکه کلیه قسمتها یکنواخت داغ شد به مدت یک ساعت بگذارید در جا بکار خود ادامه دهد. سپس پس از اطمینان از باز شدن مسیر و داغ شدن کلیه قسمتهای چیلر مخصوصا مبدل حرارتی چیلر را به حالت اولیه در آورده و زیر بار ببرید. توجه داشته باشید در حین انجام عملیات از انجام وکیوم خودداری کنید . وکیوم را هنگام استارت و راه اندازی انجام دهید.
در چیلرهای جذبی جمع آوری و پرچ گازهای غیر قابل تقطیر امری است ضروری زیرا باعث خوردگی و افزایش فشار در چیلر شده و راندمان را کاهش می دهند. منظور از گازهای غیر قابل تقطیر گازهایی است که در فشار موجود در چیلر به حالت گاز هستند و قابلیت تغییر فاز به حالت مایع را ندارند و در فشار چیلر کندانس(میعان) پذیر نیستند.
این گازها به دو صورت در چیلر جذبی موجود هستند :
این گازها در ابزوربر همانند پتو بر روی لوله های مسی قرار می گیرند و انتقال دما را مشکل می سازند و توانایی ابزوربر را برای جذب بخار مبرد کاهش می دهند. گازهایی که در قسمت بالایی چیلر در کندانسور جمع می شوند و بر روی لوله های مسی موجود در کندانسور نشسته و ظرفیت را کاهش می دهند و به دلیل افزایش فشار کندانسور ظرفیت چیلر نیز کاهش خواهد یافت. مقادیر گازهای غیر قابل تقطیر یک چیلر را از لحاظ سلامتی کارکرد می توان با استفاده از مقدار و کیفیت گازهای غیر قابل تقطیر تولیدی در آن بررسی کرد. مقدار کم گاز (leak) تولیدی را می توان شرایط طبیعی در نظر گرفت. نشتی و لیک هوا هر مقدار که کم باشد باز می تواند میزان گازهای غیر قابل تقطیر را در چیلر به صورت مداوم افزایش دهد .