در مقاله سیستم های ذخیره سرمایی باز در چیلر که در ادامه به توضیحات مربوط خواهیم پرداخت
جدول (8) عملکرد چیلر را در بارهای مختلف نشان می دهد.
این جدول نشان می دهد که چیلر تنها در صد کمی از زمان کار خود را در ظرفیت مناسب و با راندمان بالا می گذراند. حال اگر بتوان همواره چیلر را با ظرفیت بالا به کار واداشت و اضافه ظرفیت را ذخیره کرد، می توان در مصرف انرژی صرفه جویی کرد. این امر یکی از اهداف ذخیره سرمایی است. در اینجا ذخیره سرمایی نقش چرخ طیار را بازی می کند. با توجه به این امر هدف کنترل نباید هر چه زودتر شارژ کردن مخزن باشد، بلکه هدف آن باید شارژ مخزن با ظرفیت کامل چیلرها باشد. در این صورت راندمان
چیلر افزایش می یابد. برای مثال در جدول فوق، چیلر بیشتر در محدوده ظرفیت 15-50 درصد کار کرده است. در این شرایط مصرف برق چیر در محدوه 1/32-0/79 کیلووات در هر تن متغیر است. چنانچه از ذخیره سرمایی استفاده کنیم، چیلر همواره با ظرفیت کامل 0/59kw/ton کار خواهد کرد.
جدول (8) ساعات عملکرد و راندمان چیلر با توجه به بار آن
مدارهای متفاوتی می توانند برای سیستم ذخیره سرمایی طراحی شوند که از آن میان برخی دارای پیچیدگی و کنترل زیادند و برخی دیگر ساده تر هستند. از این رو طراح به هنگام طراحی باید مداری را که با شرایط طرح سازگار است طراحی کند. ترسیم نمودار توزیع فشار می تواند در این زمینه به طراح کمک کند. به هنگام طراحی مدارها و انتخاب پمپ ها لازم است تا به این موضوع که آیا آنها بهتر است از انواع جریان ثابت یا جریان متغیر باشند، توجه شود.
یکی از مهم ترین عوامل طراحی همان گونه که گفته شد، در نظر گرفتن اثر چرخ طیار سیستم ذخیره سرمایی است. شکل (37) یک مدار را نشان می دهد. در این مدار مخزن ذخیره روی لولۀ کنارگذر قرار داده شده است. بدین ترتیب چیلر همواره با راندمان بهینه کار می کند.
شکل(37) سیستم های ذخیره سازی با آب سرد
جدول (9) یک نمونه دیگر از مصرف برق (kw/ton )چیلر سانتریفیوژ را که آبی با دماي 40° F تولید می کند نشان می دهد. این مصرف با احتساب برق مصرفی کندانسور و پمپ های اولیه چیلرها می باشد.
جدول (kw/Ton (9 مصرفی چیلر با احتساب برق مصرفی کندانسور و پمپ های اولیه
اطلاعات این جدول براساس دمای آب ورودی به کندانسور برابر با 85 درجه فارنهایت می باشد. چنانچه چیلر با دمای آب ورودی به کندانسور کمتر از 85 درجه فارنهایت کار کند، راندمان آن بهبود خواهد یافت.
چنانچه مخزن ذخیره آب سرد در تراز بالا قرار داشته باشد (بالاتر از ساختمان های دیگر سایت و مدار توزیع)، نیازی نیست تا شیر »پس زن فشار« (Back Pressure Valve) مطابق شکل (37a) نصب شود.
در اغلب سیستم های آب سرد همان گونه که در مورد سندم DTکم توضیح داده شد، جهت جریان آب در لولۀ مشترك یا کنارگذر نباید عکس شود )آب نباید از لولۀ برگشت به لولۀ رفت برود( زمانی که مخزن ذخیره آب سرد در لولۀ کنارگذر چیلرها قرار می گیرد، زمانی که چیلرها کار نمی کنند، لازم است تا جهت جریان به صورت اتوماتیک در لولۀ کنار گذر و مخزن عکس شود تا نیاز سرمایش ساختمان ها از مخزن تأمین شود.
همان گونه که گفته شد و با توجه به جدول (9) چیلرها باید با ظرفیت بیشتر از 70 درصد کار کنند تا راندمان آنها بالا باشد.
در مورد پروژه هایی که در آنها تراز ساختمان ها، در مقایسه با تراز محل مخزن بالاتر است، لازم است تا از روش نشان داده شده در شکل (37b)استفاده شود. در این شکل مخزن ذخیره آب سرد از بقیه مدار، به توسط شیرهایی، جدا شده است. به منظور درك بهتر عملکرد سیستم شکل فوق 5حالت عملکرد به شرح زیر مشخص می شود.
نمودار توزیع فشار شکل (37b) به قرار شکل (38) است.
شکل(38) مدار مربوط به شکل (37b) و نمودار توزیع فشار آن
مشـاهده مـی شـود کــه ارتفـاع مـورد نیــاز شـیر آلات قسـمت ذخیــره مسـتقیما روي پمـپ ایــن زیر مدار می افتد.