اولین چیلر جذبی در سال 1860 توسط فردیناند كاره (Ferdinand Carre) فرانسوی اختراع شد و در آمریكا به ثبت رسید. اساس كار دستگاه تبرید جذبی بر این اصل استوار است كه می توان بخار سیال (مبرد) را در مایعی جذب كرد. هرچه دمای این مایع كمتر باشد، میزان جذب بخار در آن بیشتر است. با افزایش دمای محلول می توان بخار جذب شده را دفع كرد[12] . اولین چیلر جذبی خورشیدی در سال 1977توسط شركت یازاكی ژاپن با ظرفیت های 70 ، 35 و 105 كیلووات به بازار عرضه شد. ظرفیت 35كیلووات آن در جهان بیشترین تقاضا را داشته است[13] .در اروپا نیز عرضه
كنندگان چیلرهای جذبی خورشیدی بیشتر از كشورهای آلمان و اسپانیا می باشند. بیشترین تقاضا در این كشورها مربوط به ظرفیت های محدوده 5-10كیلووات است [14] .
در ساختمان ها معمولا از انرژی حرارتی خورشید برای گرم كردن آب مصرفی ساختمان در آبگرمكن های خورشیدی و استفاده از آب گرم به منظور سرمایش ساختمان در چیلرهای جذبی خورشیدی استفاده می شود. برای به كار بردن انرژی خورشید در سیستم های نام برده معمولا از سه نوع عمده ی جاذب های انرژی خورشیدی استفاده می شود :
جدول (1) مقايسه هزينه هاي انواع چيلر با ظرفيت 100تن تبريد (بر حسب ميليون ريال)
در ادامه ی ارزیابی می توان با در نظر گرفتن چند فرضیه برای تغییرات قیمت حامل های انرژی، به بررسی طولانی مدت صرفه اقتصادی چیلرها پرداخت. به این منظور فرضیات زیر برای این مطالعه انجام شده است.
اگر هزینه ی انرژی سال جاری را C1و هزینه ی سال nام را Cnدر نظر گرفته شود و مجموع هزینه پرداخت شده توسط مشتری برای سال هایی كه از دستگاه استفاده می كند برابر با Gباشد، خواهیم داشت [18] :
(1)
در معادله (1)، پارامتر تورم خالص محاسبه شده است، كه برای محاسبه آن مجموع تورم حاصل از افزایش بهای سالانه انرژی و بالا رفتن دستمزد تعمیركار تاسیسات برای نگهداری از دستگاه و سایر پارامترهای محتمل موثر در تغییر تورم می تواند اثر داده شود. اگر P0 هزینه اولیه نصب، خرید و راه اندازی باشد، می توان با بیان سه مقدار 3،10 و20 درصد برای تغییر در نرخ تورم خالص به مقایسه ی بلند مدت هزینه ها در الگوهای گوناگون تورمی پرداخت كه نتایج مذكور در جدول (2) ارایه شده است.
در این مقاله به بررسی مقدماتی هزینه اولیه و بلند مدت میان چیلر های جذبی خورشیدی، تراكمی و جذبی كه دارای ظرفیت های مشابه اند، پرداخته شد. با توجه به اینكه از دیدگاه مصرف كننده مهم ترین فاكتور در انتخاب سیستم مورد نظر، پارامترهای اقتصادی است، بنابراین سعی شد تا با شبیه سازی در مدل های افزایش هزینه های جاری یك سیستم برودتی ، قدرت مقایسه به خریدار داده شود. اگرچه در مدل منظور شده در محاسبات از هزینه های پرشمار آلودگی های زیست محیطی چشم پوشی شده است ولی با این وجود، با درنظر گرفتن نرخ تورمی سالانه بیش از 7 درصد چیلر جذبی خورشیدی در مدت 20سال از چیلر تراكمی با ظرفیت مشابه پیشی گرفته و با درنظر گرفتن نرخ تورمی بیش از 14/9 درصد در مقابل چیلر جذبی نیز صرفه اقتصادی بیشتری خواهد داشت. هرچند تا زمانی كه بهای برق و گاز با یارانه در اختیار مصرف كننده قرار بگیرد و كلكتورها به صورت تجاری و با بهای قابل قبول در بازار ارائه نشود، احتمال گرایش مصرف كننده برای بهره برداری از این محصول كم است.